Publicēts: 08.02.2023.

Noslēdzies Latvijas Bankas izsludinātais basketbola tēmai veltītas kolekcijas monētas atklātais konkurss. Tajā uzvarēja mākslinieka Pauļa Liepas piedāvātais monētas dizains.

Šogad aprit 100 gadu kopš Latvijas Basketbola savienības dibināšanas. Lai popularizētu šo sporta veidu un aktīvu dzīvesveidu kopumā, Latvijas Banka plāno izlaist basketbola tēmai veltītu kolekcijas monētu. Monētas dizaina izvēlei Latvijas Banka organizēja atklātu konkursu. Tajā tika saņemts 50 dizaina priekšlikumu no 42 autoriem. Iesniegtos priekšlikumus vērtēja Latvijas Bankas monētu dizaina komisija (turpmāk - komisija). Vērtēšanas laikā komisijai nebija zināms, kurš ir attiecīgā darba autors.

Komisija 1. vietu piešķīra un par konkursa uzvarētāju atzina mākslinieka Pauļa Liepas piedāvāto monētas dizainu ar devīzi “Trāpīts”, kurš atspoguļo basketbolu kā stratēģisku spēli. Tagad Latvijas Banka konsultēsies ar kaltuvēm un mākslinieku par uzvarētāja idejas īstenošanu monētā, kuru iecerēts izlaist šā gada beigās.

Vienlaikus komisija nolēma arī piešķirt trīs 3. vietas:

  • Emīla Salmiņa piedāvājumam ar devīzi “Rajons”,
  • Sandijas Šēnbergas zīmējumam ar devīzi “Rezultāts ir vienmēr”,
  • Madaras Krieviņas un Andra Griķa darbam ar devīzi “Monēta, ar kuru var spēlēt basketbolu”.

Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas prēmijas: par 1. vietu – 2500 eiro, par 3. vietu – 833.33 eiro katra darba autoriem (pirms likumā paredzēto nodokļu samaksas).

Jau kopš 1992. gada Latvijas Banka ar kolekcijas monētu starpniecību nacionālā un starptautiskā kontekstā veido stāstu par Latviju, radot arī monētas ar netradicionālu māksliniecisko, tehnisko vai tematisko risinājumu. Savus priekšlikumus sižeta, dizaina vai tehniskā izpildījuma ziņā konkursā bija aicināti iesniegt mākslinieki un mākslas studenti.

Basketbola laukums