Publicēts: 23.05.2023.

Otrdien, 30. maijā, Latvijas Banka izlaidīs īpašu 2 eiro piemiņas monētu, kas veltīta Ukrainas saulespuķēm – miera un brīvības simbolam. Šīs 2 eiro piemiņas monētas turpina tautā iemīļoto īpaša dizaina vienlatnieku tradīciju pēc eiro ieviešanas.

Monēta "Saulespuķe Ukrainai", tāpat kā iepriekš izlaistā kolekcijas monēta "Ukrainas brīvībai", ir veltījums Ukrainas cīņai par brīvību – gūtie ienākumi no abām monētām tiks ziedoti Ukrainai.

2eiro Saulespuke Ukrainai Naudas skola 873x453px

Monētas grafiskā dizaina autors Krišs Salmanis 2 eiro piemiņas monētā ietvēris ideju, ka saule jeb gaisma, ko mēs novēlam Ukrainai sasniegt pēc iespējas ātrāk, pagaidām ir kā cerību stars.

Monētas nacionālajā pusē attēlots viens no ukraiņu tautas simboliem cīņā par mieru – saulespuķe. Ukraina ir pasaulē lielākā saulespuķu audzētāja un saulespuķu eļļas eksportētājvalsts. Taču saulespuķes ir nozīmīgas ne tikai no tautsaimniecības viedokļa – kopš Krievija sāka nežēlīgo karu Ukrainā, saulespuķe kļuvusi arī par globālu miera simbolu. Pirmo reizi saulespuķes Ukrainā kā miera simbols tika iestādītas Pervomaiskas raķešu bāzē, lai atzīmētu kodolieroču izvešanu no valsts. Pašlaik saulespuķes cilvēki visā pasaulē izmanto, lai paustu vienotību ar Ukrainas tautu.

Monētas "Saulespuķe Ukrainai" tirāža apgrozības kvalitātē jeb tīstokļos ir 400 000 eksemplāru, savukārt Brilliant Uncirculated kvalitātē suvenīriesaiņojumā –15 000 eksemplāru. Cena monētai suvenīriesaiņojumā ir 15.00 eiro – gūtie ienākumi no katras pārdotās suvenīrkartītes tiks ziedoti Ukrainai.

Lai monētas savā īpašumā varētu iegūt iespējami plašāks interesentu loks, noteikts iegādes limits vienai personai – 7 suvenīriesaiņojumi un 1 tīstoklis.

Monētas "Saulespuķe Ukrainai" nacionālās puses grafisko dizainu veidojis mākslinieks Krišs Salmanis, kas ir arī monētas "Kārlis Zāle" grafiskā dizaina autors. Monētas plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Jānis Strupulis. Monētas kopīgās puses autors ir mākslinieks Luks Luikss (Luc Luycx), un monētu materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

Monētas nacionālajā pusē ir attēlota saulespuķe un ietverts uzraksts "SLAVA UKRAINAI!", kā arī valsts nosaukums (LATVIJA) un izlaišanas gads (2023). Monēta kalta UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Interesentu ievērībai

2 eiro piemiņas monētas būs pieejamas iegādei suvenīriesaiņojumos un apgrozības monētu tīstokļos (vienā tīstoklī – 25 monētas) tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv no 30. maija plkst. 12.00. Veikto pirkumu saņemšana būs iespējama ar pasta starpniecību (monētu tīstokļi pieejami saņemšanai tikai Latvijas teritorijā) vai klātienē Latvijas Bankas Latvijas Bankas jaunajās kasēs Rīgā, Bezdelīgu ielā 3.

Lai nodrošinātu vienmērīgu klientu plūsmu, pasūtījumu saņemšanai Latvijas Bankas kasēs tiks piemērots izlīdzinātais grafiks – pasūtījuma apstiprinājumā klients tiks informēts par datumu, sākot ar kuru varēs saņemt pasūtījumu kasēs. Pasūtījuma saņemšana būs iespējama 20 darbadienu laikā, sākot ar pasūtījuma apstiprinājumā norādīto datumu. Sākotnējā pasūtījuma izņemšanas datuma maiņa nebūs iespējama.  

Ukrainas brīvībai

Latvijas Bankas tīmekļvietnē e-monetas.lv pieejama iegādei arī kolekcijas monēta "Ukrainas brīvībai", kuras autors ir atzītais ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov). Šīs monētas skatpunktu mākslinieks koncentrējis uz vienu vienīgu vārdu – ВОЛЯ –, kam viņa dzimtajā valodā ir daudznozīmju jēga: BRĪVĪBA; GRIBA; VARA. Monētas plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča.

ukrainas brivibai rakstam 640x300px

Abas Latvijas Bankas monētas, kas veltītas Ukrainai, ir atgādinājums – nedrīkst pagurt un samierināties ar Ukrainā notiekošo. Ukrainas brīvība ir mūsu visu atbildība. Latvijas Banka izsaka pateicību katram, kurš, iegādājoties šīs monētas, atbalsta Ukrainu cīņā par tās brīvību.

Ikvienai eiro zonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt līdz divām īpaša dizaina 2 eiro piemiņas monētām, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eiro zonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta.

Latvijas Banka turpina īpaša dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīciju Latvijā. Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas valstīs.

Citi jaunumi

28.03.2024.

Ilgtspējas brokastīs informē par klimata pārmaiņu ietekmi uz finanšu sektoru

Šodien, 28. martā, norisinājās pērn aizsāktā cikla...
28.03.2024.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segmentā turpinās sašaurināšanās

2023. gada beigās Latvijā darbojās 29 kooperatīvās krājaizdevu...
27.03.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada marts

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
21.03.2024.

Par Latvijas Bankas darbu svētku laikā

Saistībā ar svētkiem mainīts Latvijas Bankas darba laiks. Kā...
20.03.2024.

Banku sadarbība ar klientiem: kā panākt samērību?

Jau vairākus gadus finanšu sektorā saistībā ar finanšu noziegumu...
20.03.2024.

Ilgtspējīgas finanses – katram ir sava loma nākotnes veidošanā

2024. gads ir atnesis vēstis par aizvien pieaugošiem klimata un...
19.03.2024.

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar 840 tūkstošu eiro peļņu

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar...
19.03.2024.

Kara ekonomika un kā tā darbojas

Kas ir kara ekonomika un kā tā darbojas? Krustpunktā Lielā...
19.03.2024.

Sākas balsojums par 2023. gada izcilāko kolekcijas monētu

Latvijas Banka sadarbībā ar portālu "Delfi" no 2024. gada...
14.03.2024.

"Finanšu pratības nedēļas 2024" laikā visā Latvijā notiks daudzveidīgi pasākumi par naudu, kas noderēs ikvienam

No 18. līdz 24. martam Latvijā jau 11. reizi notiks...
13.03.2024.

Latvijas Banka anulē Pūņu Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 2024. gada 13. martā anulēja...
12.03.2024.

Brīvi izvēlētai tēmai veltītas kolekcijas monētas dizaina atklātā konkursa rezultāti

Noslēdzies Latvijas Bankas izsludinātais brīvi izvēlētai tēmai...