Publicēts: 12.10.2022.

No 2022. gada 9. oktobra līdz 2023. gada 15. janvārim norisinās Latvijas Bankas simtgadei veltīta izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM). Tā aicina novērtēt naudu ne vien kā racionālās saimnieciskās pasaules neatņemamu sastāvdaļu, bet arī kā paliekošu kultūrvēsturisku simbolu, latviešu tautas vēstures un garīgo vērtību iemiesojumu. Izstāde veidota kā vizuāli piesātināts piedzīvojums – tās inovatīvie risinājumi raisīs emocijas, būs saistoši un izglītojoši visu paaudžu apmeklētājiem.

Izstādes māksliniecisko koncepciju izstrādājis dizainers Artūrs Analts, kura 2018. gadā tapusī "Medus monēta" ieguvusi galveno balvu pasaulē prestižākajā monētu konkursā Coin of the Year. Izstādes koncepcijas ideja ir atklāt monētas kā svarīgus Latvijas tēla un valstisko vērtību simbolus, unikālus mākslas objektus, visu mūsu kopīgas vērtības, kas izceļ nozīmīgus notikumus un personības, veido ilglaicīgu saikni starp pagātni, tagadni un nākotni.

Kopš 1996. gada Latvijas Bankas monētu veidošanā piedalījušies dažādu nozaru Latvijas mākslinieki, radot tās unikālas ar to dažādību un inovatīvo pieeju kalšanā – arvien piedāvājot jaunus risinājumus, formas, materiālu savienojumus. Tādējādi Latvijas Bankas izlaistās kolekcijas monētas ieguvušas plašu starptautisku atpazīstamību un daudzus apbalvojumus.

vertibuzimes 005 kupolatelpa

Foto: Vents Āboltiņš

Izstādes ekspozīciju papildina katrai tēmai veltītie "IEDVESMAS SKAPJI" un "PROCESA STENDS", kas palīdz apjaust monētu garo tapšanas ceļu no izpētes, radošiem meklējumiem un ideju atlases līdz to īstenošanai. Līdztekus mākslinieku skicēm un monētu ģipša modeļiem skatāmi arī asociatīvi vēsturiski objekti, dokumenti un artefakti no dažādām Latvijas institūcijām.

Paplašinātu dimensiju izstādei piešķir A. Analta speciāli radītā audiovizuālā instalācija "MŪSU NĀKOTNE" LNMM Kupola zālē un vērienīgais vides objekts "MŪSU SAULE" pie muzeja fasādes, kuru veido 369 bērnu un jauniešu zīmējumi, kas atlasīti īpaši rīkotā konkursā un atspoguļo mūsu valsts nākotnes paaudzes pasaules redzējumu un pamatvērtības – ģimeni, draugus, mīlestību, dzimteni, dabu, planētas ekosistēmu, mieru. Zeltītā diska forma asociējas ar monētu un sauli – cerības, dzīvības, mūžīgas kustības, iedvesmas un garīguma simbolu.

Izstādes INTERAKTĪVAJĀ TELPĀ gan mazs, gan liels var ņemt rokās zīmuli, taktili sajust monētu reljefu, paņemt līdzi piemiņai savu zīmējumu, iepazīties ar ekspertu stāstiem un tuvāk apskatīt vides objektam "MŪSU SAULE" konkursā atlasītos zīmējumus.

Izstādes apmeklētājiem ir unikāla iespēja – būt pirmajiem, kas klātienē var aplūkot Latvijas Bankas 100 gadu jubilejai veltītās kolekcijas monētas "Augšup" paraugu. Kolekcijas monētu plānots izlaist šā gada novembrī. Monēta "Augšup" aicina, virza un tiecas uz augšu – tā ir progresīva monēta, kas atklāj Latvijas Bankas ceļu pagātnē un skaidri norāda virzienu nākotnē.

lb100 monēta augšup 800x350px

Izstādes "Vērtību zīmes" māksliniecisko koncepciju veidojis mākslinieks Artūrs Analts, izstādes kuratore ir Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.