Publicēts: 10.03.2022.

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2021" atzīta "Veiksmes monēta". Latvijas Bankas un portāla "Delfi.lv" rīkotajā sabiedrības aptaujā piedalījās rekordliels balsotāju skaits – vairāk nekā 35 000.

Latvijas gada monēta 2021 veiksmes monēta averss un reverss

"Veiksmes monētas" grafisko dizainu veidojis pieredzējis monētu mākslinieks Arvīds Priedīte, kas ir daudzu Latvijas Bankas kolekcijas monētu autors, bet plastisko modeli – Jānis Strupulis.

Monētā iekalts vēstījums, ka veiksme var būt nejauša, tomēr, atšķirībā no laimes, tā prasa cilvēka enerģisku darbošanos. Gadās "cūkas laime", kad, neko nedarot, laime pati iekrīt klēpī. "Cūkas veiksmes" nemēdz būt. Viens no veiksmes simboliem ir ceriņu pieclapīte. Tautas ticējums vēsta, ka, atrodot pieclapīti, tā ir vai nu, iedomājot vēlēšanos, jāapēd, vai arī jāsakaltē un jātur pie rokas.

Monētas aversā atveidots ceriņu zieds ar piecām lapiņām, kas klāts ar krāsu druku, bet reversā – ceriņa ziedu ķekars, kurā starp daudzajiem mazajiem ziediem atrodama arī viena veiksmīgā pieclapīte.

"Ikgadējā monētu aptauja šogad notika trauksmainā laikā, kas uz veiksmi, iespējams, liek paskatīties pilnīgi citām acīm. Lai "Veiksmes monēta" mums šobrīd kalpo kā atgādinājums un mudinājums dalīties savā veiksmē ar tiem, kam to pašlaik vajag daudz vairāk," uzsver Latvijas Bankas padomes locekle Zita Zariņa. "Vēlos sveikt monētas māksliniekus ar lielisko veikumu, kas nes Latvijas vārdu tālu pasaulē."

Arī šogad savu izvēli izdarīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspertu komisija, kurā darbojās LNMM direktore Māra Lāce, Dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska un Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja Elita Ansone. LNMM par mākslinieciskā izpildījuma ziņā izcilāko monētu nosauca mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo radīto monētas dizainu "JĀ vai JĀ" – pārliecinoši lakonisks un konceptuāls tēmas risinājums, kas dzīvespriecīgi apliecina divu cilvēku savienības sakramentālo veselumu, kad averss un reverss kļūst viens.

Savukārt SIA "Tilde" un Kultūras informācijas sistēmu centrs sadarbībā ar Latvijas bibliotēkām rīkoja erudīcijas spēli tiešsaistē "Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes". Kopumā spēlē piedalījās 460 dalībnieki, pārstāvot 99 bibliotēkas un izspēlējot 4824 spēles. Pieci spēles uzvarētāji balvā saņems "Brīnumu monētu".

2021. gadā tika izlaistas četras kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru un vispārcilvēciskām vērtībām:

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 44 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt 2010. gadā ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) "Latvijas monēta" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta". 2015. gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" (Best Contemporary Event) tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš". Savukārt 2018. gadā kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" šajā konkursā tika atzīta par "Mākslinieciskāko monētu" (Most Artistic Coin). Konkursā Coin of the Year Awards (COTY) 2020. gadā Latvijas Bankas kolekcijas monēta "Medus monēta" tika atzīta par pasaules "Mākslinieciskāko monētu" un Gada monētu.

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai monētu dizaina komisijai (sākotnēji – Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.

Atslēdziņa:

  1. Jana Malahovska
  2. Evija Caune
  3. Dainis Grietēns

Veiksmes monēta:

  1. Agnese Linka
  2. Ilona Rozenberga
  3. Dairis Petrauskis  

JĀ vai JĀ:

  1. Armands Krauze
  2. Santa Januševska
  3. Sandra Štokenberga

Brīnumu monēta:

  1. Aleksandrs Starovoitovs
  2. Līva Eglīte  
  3. Ēriks Bubko 

Par "Latvijas gada monētu 2020" tika atzīta ekoloģijas tēmai veltītā kolekcijas monēta "Liepas lapa" (videostāsts). Kopumā Latvijas Bankas un portāla "Delfi.lv" rīkotajā sabiedrības aptaujā tika saņemts aptuveni 8000 balsojumu, t.sk. aptuveni 2800 – par monētu "Liepas lapa". Kolekcijas monētas "Liepas lapa" grafiskā dizaina autors ir arhitekts Mārcis Kalniņš, plastiskā veidojuma autore – Ligita Franckeviča, tā izgatavota Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande).

Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo sabiedrības aptauju, par Latvijas gada monētu atzītas "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta", "Miglā asaro logs", "Sudraba pieclatnieks", "Šūpuļa monēta", "Kurzemes baroks", "Pasaku monēta I. Pieci kaķi", "Pasaku monēta II. Eža kažociņš", "Kalējs kala debesīs", "Medus monēta" un "Kaķīša dzirnavas".


Citi jaunumi

28.03.2024.

Ilgtspējas brokastīs informē par klimata pārmaiņu ietekmi uz finanšu sektoru

Šodien, 28. martā, norisinājās pērn aizsāktā cikla...
28.03.2024.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segmentā turpinās sašaurināšanās

2023. gada beigās Latvijā darbojās 29 kooperatīvās krājaizdevu...
27.03.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada marts

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
21.03.2024.

Par Latvijas Bankas darbu svētku laikā

Saistībā ar svētkiem mainīts Latvijas Bankas darba laiks. Kā...
20.03.2024.

Banku sadarbība ar klientiem: kā panākt samērību?

Jau vairākus gadus finanšu sektorā saistībā ar finanšu noziegumu...
20.03.2024.

Ilgtspējīgas finanses – katram ir sava loma nākotnes veidošanā

2024. gads ir atnesis vēstis par aizvien pieaugošiem klimata un...
19.03.2024.

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar 840 tūkstošu eiro peļņu

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar...
19.03.2024.

Kara ekonomika un kā tā darbojas

Kas ir kara ekonomika un kā tā darbojas? Krustpunktā Lielā...
19.03.2024.

Sākas balsojums par 2023. gada izcilāko kolekcijas monētu

Latvijas Banka sadarbībā ar portālu "Delfi" no 2024. gada...
14.03.2024.

"Finanšu pratības nedēļas 2024" laikā visā Latvijā notiks daudzveidīgi pasākumi par naudu, kas noderēs ikvienam

No 18. līdz 24. martam Latvijā jau 11. reizi notiks...
13.03.2024.

Latvijas Banka anulē Pūņu Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 2024. gada 13. martā anulēja...
12.03.2024.

Brīvi izvēlētai tēmai veltītas kolekcijas monētas dizaina atklātā konkursa rezultāti

Noslēdzies Latvijas Bankas izsludinātais brīvi izvēlētai tēmai...