Publicēts: 13.03.2024.

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 2024. gada 13. martā anulēja Pūņu Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības (Pūņu KKS) licenci. Lēmums par Pūņu KKS licences anulēšanu pieņemts, jo Latvijas Banka Pūņu KKS darbībā konstatējusi pārkāpumus un, iespējams, pretlikumīgas darbības, par kurām Latvijas Banka informējusi tiesībsargājošās iestādes.

Latvijas Bankas uzraudzības eksperti, veicot neklātienes uzraudzību un klātienes pārbaudes, konstatēja vairākus normatīvo aktu pārkāpumus Pūņu KKS darbībā, tāpēc 2024. gada 14. februārī Latvijas Bankas uzraudzības komiteja noteica vairāku finanšu pakalpojumu sniegšanas ierobežojumus. Šī lēmuma ietvaros Latvijas Banka uzdeva nekavējoties sasaukt biedru kopsapulci, lai biedrus iepazīstinātu ar Latvijas Bankas uzraudzības komitejas lēmumu, lemtu par Pūņu KKS turpmāko darbību un par valdes priekšsēdētājas, valdes locekļu un Revīzijas komisijas priekšsēdētājas atbilstību ieņemamajam amatam. Ņemot vērā, ka ar Pūņu KKS valdes priekšsēdētāju nav iespējams sazināties un iegūt pieprasītos dokumentus, kā arī Latvijas Banka ieguvusi arvien vairāk pierādījumu par pārkāpumiem Pūņu KKS darbībā un negodprātīgu rīcību, Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 13. martā pieņēma lēmumu anulēt Pūņu KKS 1999. gadā izsniegto licenci krājaizdevu sabiedrības darbībai.

Pēc licences anulēšanas Pūņu KKS nav tiesīga turpināt darbību finanšu tirgū kā krājaizdevu sabiedrība. Līdz ar to secīgi Latvijas Bankas padome 2024. gada 13. martā pieņēma lēmumu, ka 14.03.2024. plkst. 00.00 Pūņu KKS ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Garantētās atlīdzības izmaksa noguldītājiem

Konstatējot noguldījumu nepieejamības iestāšanos, Latvijas Bankai jārod tiesiskais risinājums par noguldītājiem pienākošās garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību. Ņemot vērā Pūņu KKS noguldītāju struktūru un nelielo noguldītāju skaitu, Latvijas Bankas padome 2024. gada 13. martā pieņēma lēmumu garantētās atlīdzības izmaksu Pūņu KKS noguldītājiem veikt no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem ar Latvijas Bankas starpniecību.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma 19. panta ceturtajā daļā noteikto Pūņu KKS jāsagatavo to noguldītāju saraksts, kuriem izmaksājama garantētā atlīdzība. Sarakstā jāiekļauj noguldītāji, kuriem atbilstoši likuma noteikumiem ir tiesības uz garantēto atlīdzību, ietverot informāciju, kāda tā ir dienā, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Garantētās atlīdzības izmaksa Pūņu KKS noguldītājiem tiks uzsākta 2024. gada 22. martā. Garantēto atlīdzību katram noguldītājam izmaksās vienā nedalītā maksājumā eiro valūtā ar pārskaitījumu uz kontu, kas uz noguldītāja vārda atvērts kredītiestādē vai finanšu iestādē, kura darbojas Vienotajā eiro maksājumu telpā jeb SEPA.

Pieteikumi garantētās atlīdzības saņemšanai tiks pieņemti:

  • elektroniski, ja pieteikums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīts uz Latvijas Bankas oficiālo elektronisko adresi vai e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.;
  • klātienē Latvijas Bankas klientu kasēs Rīgā, Bezdelīgu ielā 3, Latvijas Bankas darba laikā.

Pūņu KKS noguldītājam pieteikumā par garantētās atlīdzības izmaksu jānorāda konta numurs sevis izvēlētā kredītiestādē vai finanšu iestādē un jāpievieno noguldījuma veikšanas pamatojoši dokumenti.

Fiziskai personai, kura pārstāv Pūņu KKS noguldītāju – juridisko personu vai citu fizisko personu –, papildus jāiesniedz dokumenti, kas apliecina juridiskās vai fiziskās personas pārstāvību.

Informācija par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību tiks publicēta arī oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Informatīvie Latvijas Bankas tālruņi Pūņu KKS klientiem:

  • +37167022883
  • +37167022681

Par kooperatīvajām krājaizdevu sabiedrībām 

Kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība ir tās biedru dibināts un pārvaldīts finanšu kooperatīvs, lai sniegtu saviem biedriem finanšu pakalpojumus – noguldījumus, aizdevumus u.c. Latvijā turpina darboties 28 kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības. Tās veidojušās pēc diviem principiem – pēc teritoriālās un interešu vai nodarbinātības kopības. Par krājaizdevu sabiedrības biedru kļūst, iegādājoties tās pajas. Atšķirībā no bankas klienta krājaizdevu sabiedrības biedram ir iespējas aktīvi iesaistīties lēmumu pieņemšanā. Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segments Latvijā aizņem salīdzinoši nelielu daļu no finanšu sektora – aptuveni 0.1 % no kopējiem finanšu sektora aktīviem.

Citi jaunumi

24.04.2024.

Par Latvijas Bankas darbības rezultātiem 2023. gadā

Latvijas Bankas padome ir apstiprinājusi Latvijas Bankas...
23.04.2024.

Brīdinām par Latvijas Bankas vārdā veiktām krāpnieku aktivitātēm

Latvijas Banka brīdina par krāpniekiem, kuri zvana pa tālruni...
23.04.2024.

Par Latvijas Bankas darbu svētku laikā

Maija svētku laikā mainīts Latvijas Bankas darba laiks. Kā...
18.04.2024.

Uzraudzības eksperti papildina zināšanas par finanšu noziegumu riskiem kriptoaktīvu pakalpojumu jomā

17. un 18. aprīlī Latvijas Bankas Naudas atmazgāšanas novēršanas...
18.04.2024.

Latvijas gada monēta 2023 – Zvaigžņu putekļi

Gadskārtējā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2023"...
11.04.2024.

Latvijas Banka anulē kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības "ŠĶILBĒNI'' licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 10. aprīlī pieņēma...
10.04.2024.

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Pāri laikiem"

Otrdien, 16. aprīlī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...
09.04.2024.

Iedzīvotāji un uzņēmēji maksājumus no valsts turpmāk saņems zibenīgi

Līdztekus jau 2 gadus nodrošinātajiem ienākošajiem...
08.04.2024.

2023. gadā audzis Latvijas kapitāla tirgus apgrozījums

Latvijas kapitāla tirgū 2023. gadā tirdzniecībai bija...
05.04.2024.

Latvijas Banka piemēro sodu Baltic International Bank SE bijušajām amatpersonām

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja lēmusi piemērot Baltic...
05.04.2024.

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītāji 2023. gada 4. ceturksnī

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītājiPDF
04.04.2024.

Noliktavas telpu nomas piedāvājumu atlases procedūras sludinājums

Latvijas Banka no 2024. gada 1. maija uz 12 mēnešiem vēlas nomāt...