Publicēts: 03.04.2019.

Latvijas Banka 2019. gada rudenī plāno izlaist Latvijas valsts ģerboņa vēsturei veltītu 2 eiro piemiņas monētu "Uzlecošā saule".

Latvijas valsts rašanās laikā uzlecošas saules tēma bija ļoti iecienīta. Jaunas valsts tapšana tika salīdzināta ar saules uzaušanu.

Mākslinieka Anša Cīruļa radītais saules motīvs 1915. gadā pirmo reizi tika atveidots latviešu strēlnieku bataljona krūšu nozīmēs un 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljona karogā. 1917. gadā mākslinieks radīja autonomas Latvijas simbola metu (zeme, virs kuras attēlota uzlecoša saule ar lauzītiem stariem).

Tas bija pirmsākums vienam no Latvijas valsts ģerboņa pamatelementiem. Uzlecošās saules motīvs Anša Cīruļa daiļradē izmantots vairākkārt, t.sk. pirmajā Latvijas valsts pastmarkā un interjera dekoros (piemēram, Rīgas pils Sūtņu zālē).

Ar mākslinieka Ivara Drulles palīdzību šajā piemiņas monētā pārdzims mākslinieka Anša Cīruļa radītais saules motīvs, kas kalpoja kā pirmsākums vienam no Latvijas valsts ģerboņa pamatelementiem.

Izlaižot šo monētu, tiks godināts arī Anša Cīruļa mākslinieciskais devums, kas iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Plānots, ka monētas tirāža būs 300 000 eksemplāru apgrozības kvalitātē un 7000 eksemplāru Brilliant Uncirculated kvalitātē suvenīriesaiņojumā.