Publicēts: 29.10.2019.

Latvijas Banka 2020. gada pavasarī plāno izlaist Latgales podniecībai veltītu 2 eiro piemiņas monētu "Latgales keramika".

Tradicionālā podniecība ilgu laiku tikusi izkopta divos novados – Latgalē un Kurzemē, bet tikai Latgalē tā ir saglabājusies cauri laikiem un nodota no paaudzes paaudzē.

Latgales keramika ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā un veido vienu no spilgtākajām Latvijas tradicionālās kultūras zīmēm.

Monētas nacionālajā pusē būs attēlots Latgalei raksturīgs keramikas veidojums – māla svečturis. Monētā tiks iekalts arī uzraksts LATGALES KERAMIKA, valsts nosaukums (LATVIJA), kā arī izlaišanas gads (2020).

Monētas nacionālās puses grafiskā dizaina autore ir māksliniece Gundega Rancāne, savukārt plastiskā veidojuma autors ir Jānis Strupulis. Monētas kopīgā puse ar nominālvērtības norādi (mākslinieks Luks Luikss (Luc Luycx)), materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

Plānots, ka monētas tirāža būs 400 000 eksemplāru apgrozības kvalitātē, 5000 eksemplāru Brilliant Uncirculated kvalitātē suvenīriesaiņojumā un 7000 eksemplāru būs pieejami apgrozības monētu komplektā.

Keramika 641x300