Publicēts: 10.03.2021.

2021. gada 2. februārī noslēdzās Latvijas Bankas izsludinātais izziņas impulsam veltītas kolekcijas monētas atklātais konkurss.

Latvijas Bankas izsludinātajā izziņas impulsam veltītas eiro kolekcijas monētas dizaina konkursā tika iesniegti 36 priekšlikumi, kuros kopā tika piedāvāts vairāk nekā 50 darbu. Darbus vērtēja Latvijas Bankas monētu dizaina komisija. Vērtēšanas laikā komisijai nav zināms, kurš ir attiecīgā piedāvājuma autors.

Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas trīs prēmijas. Tagad Latvijas Banka konsultēsies ar kaltuvēm par uzvarētāja idejas īstenošanu monētā.

Kriša Salmaņa darbam ar devīzi "Pētnieks" piešķirta 1. vieta un darbam ar devīzi "Kas lācītim vēderā" – 2. vieta. 3. vieta piešķirta Danas Jasinkevičas darbam ar devīzi "Brīnumu monēta". Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas prēmijas: par 1. vietu – 2500 eiro, par 2. vietu – 1500 eiro un par 3. vietu – 1000 eiro (pirms likumā paredzēto nodokļu samaksas).

Izziņas impulsam veltītas eiro kolekcijas monētas dizaina atklāto konkursu Latvijas Banka izsludināja, turpinot Latvijas kultūras un vēstures, filozofisko un vispārcilvēcisko vērtību mūsdienīgu interpretāciju monētās. Šo monētu plānots izlaist 2021. gada nogalē, un to paredzēts izgatavot no sudraba. Iespējami arī dažādi monētas apdares risinājumi (atsevišķu monētas elementu apzeltīšana, krāsu apdruka, dažādas matējuma pakāpes). 

Jau kopš 1992. gada Latvijas Banka ar kolekcijas monētu starpniecību nacionālā un starptautiskā kontekstā veido stāstu par Latviju, radot arī monētas ar netradicionālu māksliniecisko, tehnisko vai tematisko risinājumu. Savus priekšlikumus sižeta, dizaina vai tehniskā izpildījuma ziņā konkursā bija aicināti iesniegt mākslinieki un mākslas studenti.