Publicēts: 17.03.2022. Aktualizēts: 20.02.2023.

Latvija stingri nosoda Krievijas īstenoto karu Ukrainā. Latvijas Republikas valsts un pašvaldību iestādes un tās iedzīvotāji šajos grūtajos laikos ir gatavi uzņemt Ukrainas iedzīvotājus, kuri bēg no kara. Šeit apkopota Ukrainas pilsoņiem būtiskāka informācija saistībā ar finanšu pakalpojumiem Latvijā.

Vai bankas atvērs kontu Ukrainas pilsoņiem – bēgļiem?

Atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 7. panta  pirmās daļas 6. punktam Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijas valsts nodrošina pamatkontu Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma izpratnē neatkarīgi no tā, vai Ukrainas civiliedzīvotājs atbilst Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 97.2 panta otrās daļas nosacījumiem. Tas nozīmē, ka bēgļu statusa apliecinošs dokuments, atverot pamatkontu, nav nepieciešams. Lai Latvijas bankā atvērtu pamatkontu, ir nepieciešama tikai Ukrainas pilsoņa pase vai ID karte.

Maksājumu kontu atvēršana (Info lapa)

Lai uzzinātu vairāk par konta atvēršanu un maksājumu kartes noformēšanu, pirms apmeklējuma aicinām sazināties ar konkrēto banku. Jāatceras, ka lielākā daļa banku klientus klātienē apkalpo pēc iepriekšēja pieraksta.

Vai Latvijā darbojas Ukrainas banku maksājumu kartes?

Ukrainas banku maksājumu kartēm, kas ir VISA un MasterCard maksājumu tīklā, vajadzētu strādāt, jo Ukrainas bankas ir strādājušas pie darbības nepārtrauktības jautājumiem un vadošās no tām ir parūpējušās par rezerves risinājumiem.

Vienlaikus aicinām vērsties pie atbildīgajām Latvijas valsts, pašvaldības institūcijām, NVO un lūgt visu nepieciešamo palīdzību. Vairāk informācijas par pieejamo Latvijas atbalstu.

Vai Latvijas valūtas maiņas punktos ir iespēja samainīt Ukrainas grivnas pret eiro?

Grivnas iespējams apmainīt ārvalstu valūtu maiņas uzņēmumos pēc tirgus kursa. Aicinām par konkrētām valūtas apmaiņas iespējām interesēties pašos uzņēmumos.

Vienlaikus aicinām vērsties pie atbildīgajām Latvijas valsts, pašvaldības institūcijām, NVO un lūgt visu nepieciešamo palīdzību, varbūt līdzi esošie skaidras naudas uzkrājumus nav nepieciešams tērēt. Vairāk informācijas par pieejamo Latvijas atbalstu.


Aktuālās tēmas

18.03.2024.

Finanšu pakalpojumu pieejamība

Finanšu pakalpojumu pieejamība, t.sk. kreditēšana, ir viens no...
Finanšu pakalpojumu pieejamība
18.03.2024.

Ekonomiskā izaugsme

Pēdējo desmit gadu laikā Latvijas ekonomikas apjoms vidēji gadā...
17.03.2022.

Krievijas iebrukums Ukrainā

20.11.2020.

Digitālais eiro

Digitālais eiro Elektronisko maksājumu īpatsvars ekonomikā...