Publicēts: 24.07.2024.

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 24. jūlijā ir pieņēmusi lēmumu atļaut akciju sabiedrībai "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu, ja akcijas tiek izslēgtas no regulētā tirgus. Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Jau iepriekš vēstīts, ka Latvijas Banka 27. jūnijā saņēma akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" pieteikumu atļaujas saņemšanai izteikt akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akciju atpirkšanas piedāvājumu saistībā ar akcionāru lēmumu par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus un akciju atpirkšanas piedāvājuma prospektu atbilstoši Akciju atpirkšanas likuma 14. panta pirmajai daļai.

Saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma prasībām Latvijas Banka lēmumu par atļauju vai atteikumu izteikt piedāvājumu pieņem 10 darbdienu laikā pēc visu pieprasīto dokumentu un informācijas saņemšanas.

Atbilstoši prospektā sniegtajai informācijai akciju atpirkšanas piedāvājuma izteicēja ir akciju sabiedrība "Latvijas Gāze", kura saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma 14. panta otro daļu ir apstiprināta par personu, kura izteiks akcionāriem piedāvājumu atpirkt akcijas.

Akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai iesniegtie dokumenti atbilst Akciju atpirkšanas likuma 21. un 22. panta prasībām. Latvijas Bankas uzraudzības komiteja ir atļāvusi akciju sabiedrībai "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu akciju izslēgšanai no regulētā tirgus.

Pieņemt akciju atpirkšanas piedāvājumu var persona, kura akcionāru sapulcē nav balsojusi par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus. Akciju atpirkšanas piedāvājums ir izsakāms visiem akcionāriem, kuri balsojuši pret sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus vai arī nav piedalījušies balsojumā. Tomēr jāuzsver, ka saskaņā ar likumu akcionāriem ir tiesības, bet nav pienākuma pieņemt akciju atpirkšanas piedāvājumu un attiecīgi pārdot viņiem piederošās akcijas par piedāvājuma cenu. Ja akcionārs uzskata, ka cena nav atbilstoša, viņš var nepieņemt akciju atpirkšanas piedāvājumu un turpināt būt akcionārs.

Vienas akcijas atpirkšanas cena ir noteikta saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma 14. panta septītās daļas nosacījumiem, vienlaikus ievērojot Akciju atpirkšanas likuma 10. panta otrajā daļā noteikto. Regulējums paredz, ka akcijas cena piedāvājumā nedrīkst būt zemāka par Akciju atpirkšanas likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un Akciju atpirkšanas likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību. Tomēr saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma 10. panta otro daļu akcijas vidējo svērto cenu nepiemēro, ja akciju apgrozījums 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt piedāvājumu, ir mazāks par vienu procentu no akciju sabiedrības kapitalizācijas.

Saskaņā ar akciju sabiedrības "Nasdaq Riga" datiem periodā no 19.06.2023. līdz 18.06.2024. apgrozījums ar akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akcijām bijis mazāks par 1 %, proti, 0,376 % no akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" kapitalizācijas. Tādējādi, nosakot vienas akcijas cenu akciju atpirkšanas piedāvājumā, akcijas vidējā svērtā cena nav jāpiemēro. Līdz ar to akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" vienas atpērkamās akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā noteikta kā akcijas bilances vērtība, ņemot vērā akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" finanšu informāciju par pirmajiem trim pārskata gada mēnešiem, jo šāda aprēķina rezultātā akcijas bilances vērtība ir lielāka nekā tā akcijas bilances vērtība, kas noteikta atbilstoši Akciju atpirkšanas likuma 11. panta otrajai daļai.

Iepazīsties ar akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akciju atpirkšanas piedāvājuma prospektu, kad akcijas tiek izslēgtas no regulētā tirgus.

Citi jaunumi

24.07.2024.

Atļauj izteikt akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akciju atpirkšanas piedāvājumu akciju izslēgšanai no regulētā tirgus

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 24. jūlijā ir pieņēmusi...
24.07.2024.

Latvijas Banka maksājumu un e-naudas iestādēm nodrošinās tiešo dalību centrālās bankas maksājumu sistēmās

Eirosistēma ir pieņēmusi vienotu politiku par nebanku maksājumu...
19.07.2024.

Latvijas Banka aicina uzņēmējus un pašvaldību pārstāvjus pārrunāt finanšu pakalpojumu pieejamību Kurzemes reģionā

Latvijas Banka aicina Kurzemes reģiona uzņēmējus, pašvaldību...
18.07.2024.

Emitentu obligāciju pirmstermiņa dzēšana notiek saskaņā ar prospektu nosacījumiem

Latvijas Banka ir veikusi kapitāla tirgus uzraudzības jomas...
18.07.2024.

Finanšu sektoram jāturpina centieni uzraudzības gaidu izpildei ilgtspējas jomā

Nozares izpratne par ilgtspējas jomu kopumā pakāpeniski uzlabojas....
18.07.2024.

Apdrošināšanā Latvijā turpina pieaugt digitālās pārdošanas nozīme

2023. gadā apdrošināšanas prēmijās Latvijā kopumā parakstīti...
04.07.2024.

Latvijas Banka aicina uz diskusijām sarunu festivālā "LAMPA" 2024

Šā gada sarunu festivālā "LAMPA", kas 5. un 6. jūlijā notiks...
02.07.2024.

Latvijas Banka publicē savu otro ilgtspējības pārskatu

Latvijas Banka ir publicējusi savu otro ar klimatu saistītās...
01.07.2024.

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Bērnu prieki"

Ceturtdien, 4. jūlijā, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...
28.06.2024.

Latvijas Banka saņem pieteikumu akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai akciju izslēgšanai no regulētā tirgus

Latvijas Banka 27. jūnijā saņēmusi akciju sabiedrības "Latvijas...
28.06.2024.

Par nodokļiem, procentu likmēm un ne tikai

Vai šobrīd ir īstais brīdis veikt nodokļu izmaiņas Latvijā, vai...
27.06.2024.

Latvijas Banka ar uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem pārrunās finanšu pakalpojumu pieejamību Latgales reģionā

Piektdien, 12. jūlijā, plkst. 13.00 Latvijas Bankas...