Publicēts: 15.08.2024.

Latvijas Banka šonedēļ noslēdza šā gada reģionālo sarunu ciklu, kura laikā tikās ar uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas ekonomikas aktualitātes un finanšu pakalpojumu pieejamību reģionos, kā arī situāciju mājokļu kreditēšanā.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks uzsver: "Reģionālo sarunu laikā guvām apstiprinājumu, ka Latvijas Banka strādā pareizā virzienā. Latvijas reģionos ir nepieciešama lielāka komercbanku klātbūtne un risinājumi, kas nodrošina individuālāku pieeju. Vienlaikus jāapzina un valsts pusē dažādos procesos jānoņem šķēršļi, kas traucē uzņēmējdarbībai un investīciju piesaistei. Standartizācija ir digitalizācijas un birokrātijas blakne, kas uzņēmējiem nereti sarežģī vēlamā rezultāta sasniegšanu, īpaši, ja runājam par kreditēšanu vai citu sarežģītāku finanšu pakalpojumu saņemšanu. Komercbanku un to klientu attiecībās zemākais punkts ir aiz muguras, arī kreditēšanas tempi pakāpeniski kļūst straujāki. Augstākas ambīcijas un cieņpilna banku attieksme pret to klientiem ir ekonomikas izaugsmes pamatā. Otrs problēmu bloks ir birokrātija un valsts pusē identificēto problēmu pārāk lēna risināšana. Reģionu pašvaldībām un uzņēmējiem rūp Latvijas nākotne un ekonomikas izaugsme, un valsts pārvaldei un banku sektoram šie centieni ir jāatbalsta."

Reģionālās sarunas notika Zemgalē, Vidzemē, Latgalē un Kurzemē, un to laikā Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks un eksperti tikās ar vairāk nekā 150 uzņēmējiem un pašvaldību vadītājiem, kā arī uzņēmējdarbības un attīstības plānošanas speciālistiem.

Sarunu laikā M. Kazāks iepazīstināja ar Latvijas ekonomikas tendencēm, akcentējot, ka inflācija ir savaldīta, procentu likmes samazinās, darba algas pieaug un iedzīvotāju pirktspēja uzlabojas. Ir sācies jauns biznesa cikls, bet pašlaik tas vēl ir bikls un piesardzīgs gan Latvijā, gan mūsu galvenajos eksporta tirgos. Izaugsmes pamatā ir investīcijas, lai kāpinātu produktivitāti un konkurētspēju. Vienlaikus M. Kazāks vērsa uzmanību, ka, atstājot novārtā Rīgas attīstību, arī Latvijas reģioniem būs grūti augt straujāk.

Finanšu pakalpojumu pieejamība ir Latvijas Bankas šā gada prioritāte, tāpēc darbs norit vairākos virzienos. Lai veidotu godprātīgam klientam draudzīgu banku sektoru, Latvijas Banka veic uzraudzības pasākumus, īpašu uzmanību šogad pievēršot zemāka riska klientu apkalpošanai komercbankās; regulāri tiek organizētas tikšanās, lai trīspusēji noteiktu uzņēmēju, Latvijas Finanšu nozares asociācijas un Latvijas Bankas veicamos darbus konkrētu problemātisko jautājumu risināšanā; tiek vienkāršots regulējums, kur tas vēl ir iespējams.

Latvijas Banka kopā ar citām institūcijām risina ar aktīvāku kreditēšanu saistītus jautājumus un ir panākusi vienkāršāku hipotekāro kredītu pārkreditēšanu. Tiek nodrošināta regulāra komercbanku piemēroto procentu likmju publicēšana vienuviet, un ir samazināti normatīvie šķēršļi kreditēšanai. Līdztekus tam Latvijas Banka ir analizējusi dažādus finansējuma pieejamības aspektus reģionos un veikusi virkni pasākumu, lai jaunais ekonomikas cikls tiktu izmantots iespējami pilnvērtīgi.

Uzņēmēji un pašvaldību pārstāvji reģionālo sarunu laikā interesējās par plašu tematu loku: demogrāfijas negatīvo tendenču ietekmi uz ekonomiku, kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību lomu reģionos, krāpniecības mazināšanu, kā arī nepieciešamību uzlabot finanšu pratību, kas palīdzētu iedzīvotājiem labāk izprast savas finanšu pakalpojumu vajadzības un būtu vērtīgs ieguldījums diskusijās ar finanšu pakalpojumu sniedzējiem.

Daudzviet Latvijā uzņēmējdarbības vidi būtiski ietekmē kvalitatīvu mājokļu trūkums un mājokļu kredītu nepieejamība. Lielākas valsts garantijas mājokļa būvniecībai vai iegādei Latvijas reģionos ir solis pareizajā virzienā, bet, ja iecerētā nekustamā īpašuma cena nepārsniedz banku noteikto minimālo slieksni hipotekāro kredītu izsniegšanai, nepieciešami citi risinājumi – neliela apmēra hipotekāro kredītu programma "Altum" paspārnē un zemesgrāmatas nodevas samazināšana.

Uzņēmēji tikšanās reizēs akcentēja nepieciešamību mazināt birokrātiju, kā arī interesējās par komercbanku konkurences jautājumiem un dažādiem pakalpojumu nosacījumiem, piemēram, kredītu nodrošinājumu un ķīlas prasībām. Tāpat tika pārrunāti temati, kas saistīti ar skaidrās naudas pieejamību un komercbanku klātbūtni reģionos, kriptoaktīvu regulējumu un modernajiem finanšu pakalpojumiem, piemēram, digitālo eiro, kā arī efektīvāko veidu, kā risināt problēmsituācijas ar komercbankām. Latvijas Banka aicināja uzņēmējus šādos gadījumos vērsties Latvijas Bankā, kur jau iepriekš trīspusējas sarunas sniegušas iespēju izprast domstarpību būtību un situācijas atrisināt.

Reģionālo sarunu laikā gūtās idejas un saņemtos priekšlikumus Latvijas Banka izmanto savā ikdienas darbā, lai uzlabotu finanšu pakalpojumu pieejamību un veicinātu uzņēmumu izaugsmi un iedzīvotāju pirktspējas uzlabošanos.

Citi jaunumi

29.08.2024.

Latvijas Banka aicina kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējus uz pirmslicencēšanas konsultācijām

Latvijas Banka aicina uz pirmslicencēšanas konsultācijām...
15.08.2024.

Ieguldījumu un alternatīvo ieguldījumu fondu darbība 2023. gadā

2023. gadā notika būtiskas strukturālas izmaiņas Latvijā...
15.08.2024.

Reģionos nepieciešama individuālāka pieeja finanšu pakalpojumu sniegšanā

Latvijas Banka šonedēļ noslēdza šā gada reģionālo sarunu...
13.08.2024.

ASV un Latvijas mācību programmā stiprinās virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzēju darbības risku uzraudzību

No 13. līdz 15. augustam Latvijas Bankā notiks mācības,...
12.08.2024.

Latvijas Banka iegūst balvas COTY konkursā

2023. gadā emitētā Latvijas Bankas kolekcijas monēta "Rīgas...
19.07.2024.

Latvijas Banka aicina uzņēmējus un pašvaldību pārstāvjus pārrunāt finanšu pakalpojumu pieejamību Kurzemes reģionā

Latvijas Banka aicina Kurzemes reģiona uzņēmējus, pašvaldību...
01.08.2024.

Kā palīdzam iedzīvotājiem izvēlēties atbilstošu pensiju ieguldījumu plānu?

Kā liecina Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības aptauja, viens...
01.08.2024.

Apdrošinātājiem jāveic ātra un taisnīga atlīdzību izmaksa cietušajiem klientiem

Ņemot vērā šīs nedēļas vētras un stipro lietusgāžu radītos...
30.07.2024.

Latvijas regulētā tirgus apgrozījums 1. pusgadā audzis par 62 %

Latvijas kapitāla tirgū 2024. gada 1. pusgadā...
24.07.2024.

Atļauj izteikt akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akciju atpirkšanas piedāvājumu akciju izslēgšanai no regulētā tirgus

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 24. jūlijā ir pieņēmusi...
24.07.2024.

Latvijas Banka maksājumu un e-naudas iestādēm nodrošinās tiešo dalību centrālās bankas maksājumu sistēmās

Eirosistēma ir pieņēmusi vienotu politiku par nebanku maksājumu...
18.07.2024.

Emitentu obligāciju pirmstermiņa dzēšana notiek saskaņā ar prospektu nosacījumiem

Latvijas Banka ir veikusi kapitāla tirgus uzraudzības jomas...