Publicēts: 16.10.2024.

Šodien notika Latvijas Bankas organizētās Ilgtspējas brokastis apdrošināšanas nozares ekspertiem. Tajās Latvijas Banka iepazīstināja ar tās veikto pētījumu par Latvijas mājsaimniecību aizsardzību klimata risku apdrošināšanā, nozares pārstāvji apsprieda šīs vasaras vētras un lietusgāžu izraisīto plūdu laikā gūtās mācības, kā arī pārrunāja iespējamos risinājumus nozares problēmām, piemēram, valodas lietojumu finanšu dokumentos.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile akcentē: "Klimata pārmaiņu rezultātā pieaudzis dabas katastrofu mērogs un biežums visā pasaulē, un Latvija nav izņēmums. Latvijas Bankas pētījums apliecina, ka arī Latvijas mājsaimniecības arvien biežāk cieš no dabas katastrofu radītiem zaudējumiem, kuri katru gadu pieaug. Tagad, kad kāds laiks pēc šā gada jūlija notikumiem ir pagājis un lielākā daļa pieteikto atlīdzību ir noregulētas, ir laiks uzdot sev jautājumu – vai nozare ir gatava šādām situācijām un kas paveicams, lai pilnveidotu klimata radīto risku apdrošināšanu un sadarbību ar klientiem."

Pētījumā secināts, ka apdrošināto mājokļu skaits Latvijā katru gadu pieaug un 2023. gadā jau puse no apdzīvotajiem mājokļiem bija apdrošināti. Tas sniedz šo mājokļu īpašniekiem finansiālu aizsardzību pret dažādiem riskiem. Lai gan ar atšķirīgiem seguma līmeņiem, tomēr gandrīz visi mājokļu apdrošināšanas līgumi iekļauj arī aizsardzību pret dabas katastrofu radītajiem zaudējumiem.

Dabas katastrofu radītie zaudējumi pēdējos gados strauji palielinās

2023. gadā Latvijā katrs piektais atlīdzības pieteikums privātpersonu mājokļu apdrošināšanā bija saistīts ar dabas katastrofu radītiem zaudējumiem un kopējās izmaksātās atlīdzības sasniedza 7.6 milj. eiro. Vēl nopietnāku situāciju statistikas dati izgaismo, ja kopā aplūko visos apdrošināšanas veidos un arī juridiskajām personām izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības par dabas katastrofu radītajiem zaudējumiem – 2023. gadā tie bija 23.8 milj. eiro. Šā gada jūlija vētras un lietavu radītie zaudējumi vēl nav pilnībā kompensēti, bet līdz oktobra vidum atlīdzībās jau izmaksāti 18.6 milj. eiro, un rezervēti vēl 5.8 milj. eiro.

Šīs vasaras pieredze raisīja diskusijas, vai apdrošinājuma ņēmēji pilnībā izprot apdrošināšanas līgumu nosacījumus, tajos iekļautos riskus un izņēmumus. 33 % aptaujāto mājokļu īpašnieku norāda, ka viņiem ir grūti pateikt, pret kādiem riskiem ir apdrošināts viņu īpašums. Latvijas Bankas ieskatā apdrošinātājiem aktīvāk jāskaidro apdrošināšanas nosacījumi līgumu slēgšanas procesā un vienlaikus jāpārskata dokumentos lietotā valoda.

Diskusijas dalībnieki pārrunāja dabas katastrofu radīto risku ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem un apzināja apdrošināšanas lomu risku mazināšanā

Tomēr visvairāk uzmanības sarunā tika veltīts jautājumiem, kā veicināt izpratni un uzticību apdrošināšanas produktiem, kā arī uzlabot komunikāciju starp apdrošinātājiem un klientiem. Tika analizēts, kādi ir Latvijas iedzīvotāju ieradumi attiecībā uz apdrošināšanu un apdrošināšanas līgumu slēgšanu un kāda ir apdrošināšanas nozares labā prakse un problēmas, cenšoties nodrošināt, lai apdrošinājuma ņēmēji pilnībā izprot savu apdrošināšanas līgumu. Diskusijā gūtie secinājumi būs nozīmīgi apdrošināšanas nozarei kopumā, veicinot labāku sadarbību un uzlabojot apdrošināšanas pakalpojumu kvalitāti.

Ekspertu diskusijā piedalījās Latvijas Bankas Apdrošināšanas un pensiju uzraudzības pārvaldes vadītāja Evija Dundure, Latvijas Bankas Finanšu pratības daļas vadītāja Aija Brikše, valodniece, vienkāršās valodas eksperte Aiga Veckalne, Patērētāju tiesību aizsardzības centra Otrās Finanšu pakalpojumu uzraudzības daļas vadītāja Solveiga Kārkliņa, AAS BALTA Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs Armands Lagons, Apdrošināšanas brokera SIA Colemont FKB Latvia vadītājs Arvils Pūpols un Balcia Insurance SE valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus. Ilgtspējas brokastis kopumā pulcēja vairāk nekā 90 apdrošināšanas jomas pārstāvjus.

Ar Latvijas Bankas veiktā pētījuma galvenajiem secinājumiem iespējams iepazīties šeit: Latvijas mājsaimniecību aizsardzība klimata risku apdrošināšanā

Citi jaunumi

16.10.2024.

Eksperti vērtē apdrošināšanas lomu dabas katastrofu radīto risku mazināšanā

Šodien notika Latvijas Bankas organizētās Ilgtspējas brokastis...
16.10.2024.

Latvijas Banka nodrošina nebanku maksājumu pakalpojumu sniedzējiem iespēju pievienoties EKS

Latvijas Banka veikusi visus nepieciešamos priekšdarbus un...
14.10.2024.

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Uzcelt neuzcelto"

Ceturtdien, 17. oktobrī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...
11.10.2024.

Bērnības apstākļi, kas nosaka iespēju nevienlīdzību Eiropā: ko par šo mums stāsta koki?

Pētījums 4/2024
08.10.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada oktobris

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
04.10.2024.

Patēriņa cenu elastība Baltijas valstīs zemas un augstas inflācijas periodos

Pētījums 3/2024
30.09.2024.

Bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība Latvijā – 77 % pret 23 %

Bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība Latvijā...
26.09.2024.

ASV FinCEN 2018. gada paziņojuma atsaukšana ir augsts novērtējums Latvijas paveiktajam finanšu noziegumu apkarošanā

ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (turpmāk –...
26.09.2024.

Latvijas Banka sagatavojusi vadlīnijas kredītiestādēm iekļaujošāku finanšu pakalpojumu sniegšanai

Kopumā Latvijas kredītiestādēs lēmumi par darījuma attiecību...
19.09.2024.

Reģionu uzņēmējiem un iedzīvotājiem finanšu pakalpojumi kļūs pieejamāki

Saeima šodien 3. lasījumā apstiprināja grozījumus...
19.09.2024.

Pārskatot noteikumus, Latvijas Banka mazinājusi normatīvo slogu finanšu tirgus dalībnieku klientu izpētes jomā

Latvijas Banka ir izdevusi jaunus noteikumus, kas paredz finanšu...
19.09.2024.

Latvijas Banka izlaiž zinātnes tēmai veltītu kolekcijas monētu

Ceturtdien, 26. septembrī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...