Publicēts: 28.07.2023.

Latvijas Banka brīdina – sociālajos medijos aktīvi darbojas krāpnieki, kuri uzdodas par sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, augsta līmeņa vadītājiem, amatpersonām un žurnālistiem. Šo personu vārdā tiek izplatīta maldinoša satura informācija, kas noformēta, izmantojot Latvijas mediju zīmolus, un vēsta par iespēju uzlabot finansiālo situāciju.

Izrādot interesi par šīm viltus ziņām, krāpnieki var likt veikt dažādas darbības, piemēram, ievadīt Jūsu personas datus, identificēt sevi kā personu, tādejādi piekļūstot Jūsu bankas datiem, kā arī varat tikt aicināts sadarboties ar krāpnieku vai nelicencētu finanšu pakalpojumu sniedzēju. Iesaistoties šādās darbībās, pastāv risks neatgriezeniski zaudēt savas finanses.

Situācijās, ja pamanāt šāda rakstura aizdomīgas (viltus) ziņas, Latvijas Banka aicina neveikt nekādas darbības, kuras Jums aicina veikt trešās personas, nesniegt informāciju un informēt Valsts policiju un CERT.lv par kiberincidentiem, kā arī iespēju robežās ziņot sociālo mediju platformu operatoriem, lai nodrošinātu šo ziņu bloķēšanu.

Gadījumā, ja esat cietuši zaudējumus vai jums ir aizdomas par krāpniecību, aicinām vērsties Valsts policijā.

Padomi, lai pasargātu sevi no krāpniekiem:

  • Iedzīvotājiem, kuri nav profesionāļi finanšu pakalpojumu jomā, bet vēlas veikt ieguldījumus, rekomendējam doties uz savu banku vai ieguldījumu brokeru sabiedrību, kas saņēmušas attiecīgu licenci vai darbības atļauju. Šādiem pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums informēt par iespējamajiem riskiem un nodrošināt klienta riska profilam atbilstošu piedāvājumu.
  • Pirms darījuma veikšanas iepazīsties ar informāciju par licencētiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā Latvijas Bankas tīmekļa vietnē.
  • Latvijas Banka uzrauga tikai licencētus tirgus dalībniekus. Tikai pie šiem ieguldījumu piesaistītājiem klientu aizsargā valsts.
  • Ja saņemat aizdomīgu zvanu, e-pastu vai citu informāciju, aicinām uzreiz sazināties ar savu banku un pārliecināties, ka Jūsu dati ir drošībā.

Kur vērsties, ja iekļūts krāpnieku nagos

Latvijas Bankas tīmekļa vietnes sadaļā Uzmanies! Papildus uzzināsiet, kā atpazīt nelicencētu finanšu pakalpojumu piedāvājumus un krāpšanas mēģinājumus, kā pasargāt sevi un kā rīkoties, ja esat kļuvis par krāpnieku upuri.

Uzmanies no krāpniekiem

Neiekrīti krāpnieku un nelicencētu pakalpojumu sniedzēju lamatās!

Uzzināt vairāk